Yhteistyössä Nevercold Internationalin kanssa
Kirjoitin viime vuoden puolella esittelytekstin elektronisista lämpötuotteista, joita sain Nevercoldilta testiin. Mikäli tuotteiden esittely meni ohi, voit käydä lukemassa jutun tästä linkistä.
Minulla on viha-rakkaussuhde pakkaseen. Ilman sitä pilkkimisen harrastaminen olisi mahdotonta, mutta välillä harrastaminen taas on mahdotonta pakkasen takia.
Suurimmassa osassa Suomea talvi on pisin vuodenaika ja silloin keskilämpötila pysyttelee nollan alapuolella (lähde: ilmatieteenlaitos.fi). Ihmisillä on aina ollut keinonsa selviytyä pakkasesta ja kyllä varmaan moni eläin on turkkinsa menettänyt palelevien ihmisten takia. Nykyään lämpimänä pysymiseen on onneksi mukavempiakin keinoja ja lämmöstä pääsee nauttimaan kuka tahansa.
Elektroniset lämpötuotteet ovat ratkaisu kylmille keleille. Toiset joutuvat värjöttelemään pakkasessa pakon sanelemana, mutta kyllä meitä vapaaehtoisestikin pakkasessa oleilevia on. Nevercoldin lämpötuotteista löytyy valikoimaa sekä työkseen että harrastuksen puolesta pakkasessa oleskeleville.
Me saimme testiin elektroniset lämpöliivit, minulla on luonnollisesti naisten malli linkki ja Juha on testannut miesten liiviä linkki. Olen kertonut blogissani ties miten monta kertaa, että olen vilukissa ja palelen helposti. Kotonakin tykkään oleskella villasukat jalassa. Pilkillä minulle tulee aina jossain vaiheessa kylmä, varsinkin jos lämpötila on nollan alapuolella. Se johtuu varmasti siitä, että ensinnäkin kalareissut ovat pitkiä, mutta myös siitä, että saatan jämähtää pitkäksi aikaa yhdelle avannolle.
Lämpöliivi soveltuu pilkkikäyttöön mielestäni silloin, kun pakkanen on nollan alapuolella. Sen lauhemmilla keleillä liiviä voi toki käyttää, mutta lämmitysominaisuus saattaa olla turha. Riippuu tietenkin mitä muuta vaatetta on pukenut päälleen.
Lämpöliivi todellakin yllätti minut positiivisesti. Liivin lämmityselementit lämpenevät hetkessä, siis muutamassa sekunnissa, ja kun niitä on liivissä useampia, kokonaisvaltainen lämpöaalto valtaa jäisen vartalon :) Kun käytin liiviä ensimmäisen kerran, aloin juttelemaan itselleni ääneen ja hämmästelin liivin tehokkuutta. En totta puhuen olisi uskonut, että liivi on niin hyvä.
Liivissä on kolme eri tehoista lämmitysvoimakkuutta ja liivi kannattaa pistää tehokkaimmalle, jos on tosi kylmissään. Minun ei ole tarvinnut pitää liiviä kovimmalla teholla aina kuin vähän aikaa, sillä siinä meinaa tulla liian kuuma. Keskiteho on sellainen miellyttävän lämpöinen ja kovalla pakkasella pilkkiessä se on juuri sopiva. Hiki ei pääse yllättämään, vaikka välillä kairailee ja siirtyy avannolta toiselle.
Liivi lämmittää yhdellä akulla viisi tuntia, jos käytetään matalinta tehoa (38°C) ja koska liiviin saa lisäakun, liivin lämmitystä voi pitää päällä vaikka koko päivän. Itse olen laittanut lämmityksen päälle, kun olen aloittanut kalastuksen ja yleensä sammuttanut liivin vasta kotona. Tehon säädöt ovat senkin vuoksi kätevät, että kaikilla on erilaiset käyttötarkoitukset liiville. Välillä pilkillä ollessa kairataan ja liikutaan kovasti, joten liivin lämmityksen ei välttämättä tarvitse olla edes päällä silloin. Sitten kun odotetaan kalan tärppejä avannolla, liivi voi olla vaikka täydellä teholla (52°C).
Jos olisin metsästäjä, niin hankkisin ehdottomasti lämpöliivin metsälle. Myös muissa kylmissä harrastuksissa liivi voisi olla hyödyllinen. Kun kerran kokeilee lämpöliiviä, siitä ei halua luopua enää mistään hinnasta.
Lämmitys laitetaan päälle vasemman rinnan päällä olevasta napista. Liivi lähtee lämpenemään, kun nappia pidetään pari sekuntia pohjassa. Tehoa säädetään painamalla napista nopeasti yhden kerran. Lämmityksen voi sammuttaa kokonaan pitämällä nappia taas pari sekuntia pohjassa.
Napin sijainti on kätevä. Siihen ei voi osua vahingossa, mutta silti se on helppo löytää tunnustelemalla vaikka takin läpi. Kun lämmityksen laittaa päälle, nappiin syttyy punainen valo, mikä tarkoittaa kaikista tehokkainta. Painamalla kerran nopeasti, valo muuttuu oranssiksi/keltaiseksi eli keskitehoiseksi. Seuraava painallus muuttaa valon vihreäksi, jolloin lämmitysteho on matalin. Pitkä painallus sammuttaa lämmityksen.
Akut ovat omissa taskuissaan liivin sisäpuolella. Mietin ennen ensimmäistä käyttöä, että painavatko akut jotenkin vaatteiden alla, mutta en edes huomannut niiden olemassa oloa, sillä ne ovat sen verran pienet ja huomaamattomat.
Liivi oli miellyttävä päällä, eikä puristanut tai ahdistanut mistään. Myöskään kaulus ei ollut liian tiukka. Joskus liivimallisissa vaatteissa kainalon kohta saattaa olla liian ahdas, mutta tässä liivissä kädelle jäi hyvin tilaa liikkua.
Saimme testattavaksi myös rukkaset ja käsineet. Minä testasin Vermont kintaita linkki ja Juha testasi Kiruna lämpökäsineitä linkki.
Kiinnitin huomiota rukkasten ja hansikkaiden laatuun jo heti, kun otin ne pois pakkauksista. Molemmat tuotteet ovat erittäin hyvin tehtyjä ompeleita ja pieniä yksityiskohtia myöten. Vaikka tuotteet ovat elektronisia, niitä voi aivan mainiosti käyttää myös ilman akkuja. Parhaimman hyödyn ne toki antavat lämmityslementtien kanssa.
Pilkin usein ilman minkäänlaisia hanskoja, sillä mielestäni siimaa on paras käsitellä ilman ylimääräisiä kangaspaloja :) Usein kalan saa myös karkuutettua, mikäli alkaa nostamaan siimaa hanskat kädessä. Pilkkijöiden sormet ovat kovilla, varsinkin kylmemmillä keleillä. Kuinka ihanaa olisikaan käydä nuotiotulen loimussa lämmittelemässä jäisiä sormia aina välillä pilkkimisen lomassa. Harmi, kun niitä nuotioita harvemmin löytyy lähietäisyyksiltä, mutta Vermont kintaat kyllä toimivat hätävarana tässä tapauksessa.
Rukkasissa on myös kolme eri tehoa ja lämmityksen voimakkuuden voi valita värien perusteella. Lämmityksen säätö toimii samalla tavalla, kuin lämpöliiveissä. Napin sijainti on hyvä, eikä sitä oikeastaan voi painaa vahingossa. Akut ovat rukkasten varressa ja alkuun mietin (kuten lämpöliivinkin kohdalla), että painavatko akut jotenkin ikävästi. En huomannut akkujen olemassa oloa ja ne ovat sen verran ohuet, että niitä ei edes tunne.
Kuten lämpöliivissä, myös rukkasissa lämmityslementit lämpenevät nopeammin, kuin ehdit sanoa sanan kissa. Parempia lämmittimiä ei pilkkijän sormille ole ja samaa mieltä olivat useat ihmiset, kun lueskelin kokemuksia facebookin puolella. Tyytyväisiä käyttäjiä on minun lisäkseni paljon.
Juhalla oli testissä eri malliset käsineet ja niissä on myös samat loistavat lämmitysominaisuudet, kuin yllä mainituissa tuotteissa. Kuitenkin jos mietitään nyt pilkkimistä, jossa hanskoja käytetään aina välillä vähän aikaa lämmittelyyn, rukkasmalli on mielestäni siihen käyttötarkoitukseen parempi. Edelleen jaksan hämmästellä lämmityselementtien tehoa, sillä montaa minuuttia ei tarvitse sormiaan kuumissa rukkasissa pitää, kun haluaa jo riisua rukkaset pois tai ainakin pienentää tehoa.
Käsinemalli soveltuu paremmin aktiivisemmin liikkuvalle ja käsillään töitä tekevälle. Esimerkiksi kotona lumitöissä käsinemalli on huomattavasti parempi, kuin rukkasmalli. Rakennuksella pakkasessa töitä tekevälle rakennusmiehelle käsineet sopivat kuin nakutettu.
Voin vilpittömästi suositella Nevercoldin lämpötuotteita kaikille pakkasessa oleskeleville. Nevercoldin tuotteisiin voi tutustua heidän nettisivuillaan http://www.nevercold.net
Nevercold löytyy myös facebookista.