Yhteistyössä Opa Muurikka Oy:n kanssa
En olisi ikinä uskonut, että sähkösavustimella kalojen savustaminen onnistuu ihan jokaiselta. Ei muuta kuin kalat savustimeen ja katse kelloon. Kalojen koosta riippuen savustusajat pyörivät 15-60 minuutin välillä. Sähkösavustimella savustaminen on ehkä huolettominta ruoanlaittoa mitä tiedän.
Muutama viikko sitten kirjoitin esittelytekstin Muurikan sähkösavustimesta, jonka sain testiin. Postaus löytyy täältä. Olen käynyt ahkerasti pilkillä, jotta saisin kaloja, joita savustaa. Ahti ei ole kuitenkaan ollut antelias ja kaloja on tullut todella harvakseltaan. Haaveena on ensisijaisesti ollut savuahven, mutta valitettavasti raitapaidat ovat piileskelleet alkutalven. Silloin tällöin siiman päähän on kuitenkin tarttunut yksittäisiä filekoon ahvenia, jotka ovat päässeet pakkaseen odottamaan savustusta.
Iso ahven on vaikea fileoitava ja siitä tulee harmittavan paljon hävikkiä. Olen haaveillut savuahvenista, sillä silloin ahvenen voi käyttää kokonaisuudessaan. Ahvenen voi myös pakastaa savustusta varten, joten yksikin hyvä ahven kannattaa ottaa mukaan. Ahven on helppo käsitellä kotona savustuskuntoon. Suolistus ja kidusten poisto sekä huuhtelu ja kuivaus, niin ahven on valmis pakastimeen. Sitten kun pakkaseen on kertynyt useampi kala, pääsee savustuspuuhiin.
Löysin eilen Kallavedestä muutaman savustettavan ahvenen (postaus täällä), joten oli aika testata Muurikan sähkösavustinta ensimmäisen kerran. Savustimen mukana tulee selkeä käyttöohje, joten savustaminen onnistuu keneltä lukutaitoiselta vain :) Kokonaisen kalan savustaminen ei myöskään vaadi suolistuksen lisäksi esivalmisteluja, joten tuore kala muuttuu hetkessä herkulliseksi savukalaksi.
Sähkösavustinta tulee käyttää ulkona palamattomalla alustalla. Meillä sopiva paikka löytyi talon seinustalta.
Savustimen purupellille laitetaan noin kaksi desilitraa savustuspuruja, jotka kostutetaan esim. sumutinpullon avulla.
Sen jälkeen purupelti omalle paikalleen.
Ritilän päällä olevat kalat sisään ja luukku kiinni.
Kun luukku on suljettu, pistokkeen voi laittaa seinään (johdon kanssa täytyy olla tarkkana, ettei se pääse kosketuksiin kuuman savustimen kanssa). Savustusaika pienimmillä kaloilla on 15 minuuttia ja isoimmilla jopa tunnin. Täydellisen ajan ja sopivan kypsyysasteen oppii määrittämään kokemuksen myötä :)
Savustimesta tuli savua ulkopuolelle yllättävän vähän, vaikka lopputuloksessa savu maistui todella hyvin.
Tässä kyseisessä savustimessa on kaksi ritilää, joten laitettiin toiselle ritilälle pienempiä ja toiselle isompia kaloja. Pienten kalojen savustusaika oli noin 10 minuuttia lyhyempi, kuin isompien. Toisen ritilän ottaminen pois kesken savustuksen ei tuottanut mitään ongelmia.
Luukkua avatessa sisältä tulee isompi määrä savua, joten luukku kannattaa avata varovasti.
Mukana tulevan ulosvetokahvan avulla ritilän sai nostettua sormia polttamatta helposti ja nopeasti ulos ja kahva myös asettui ritilään tukevasti, joten kalat pysyivät kyydissä :) Savustimessa voi siis savustaa esim. isomman fileen ja pienempiä yksittäisiä kaloja yhtä aikaa, erittäin kätevää.
Savustuksen jälkeen savustimen puhdistus on helppoa, sillä ritilät ja rasvapellin voi pestä astianpesukoneessa. Valmis savukala maistui uskomattoman ihanalle, jo pelkästä tuoksusta herahti vesi kielelle.
Tämä oli ensimmäinen savutuskerta kyseisellä laitteella ja kunhan ajan ja suolauksen kanssa oppii vielä joitakin kikkoja, Jaanan keittiössä alkaa tuoksumaan savukala joka viikko :) Voin suositella Muurikan sähkösavustinta vilpittömin mielin jokaiselle!
Muurikka Sähkösavustimeen pääset tutustumaan tarkemmin tästä linkistä.
itse olen kans tykännyt sähkösavustimesta; helppoa ja nopeaa. termostaatti ois omassa kova sana, kesällä on tullut johto käytettyä irti n. 10min kohdalla ettei lämpö nouse liian korkeaksi ja liha kypsyy tasaisemmin. kirreitä!
Joo on se kätevä vehje ja tulee varmasti ahkerasti käytettyä! Täytyy muistaa kesällä tuo johtovinkki :)
Tyrkkää myös purupellille sokeripaloja 4kpl,jos kumpikin ritilä täysi. Sinne vaan purujen sekaan ja ei oo väliä onko sirkkua vai pulmua. Antaa kivasti makua ja väriä. Kaloista ei kuitenkaan tule vaahtokarkin makuisia;). Putsauksessa pääsee vähemmällä,kun laittaa alumiinifoliosta suojan rasvapellin päälle.
Joo meillä oli ne sokeripalat valmiiksi hankittu, mutta vasta savustuksen jälkeen huomattiin pöydällä avaamaton paketti. Yritetään sitten ensi kerralla muistaa kokeilla niitäkin! :) Ja täytyykin pistää tuohon rasvapellille jotain suojaksi, kun siihen jämähti aika tiukkaan kalanrasvat :)
Kun rasvapellille laittaa alumiinifoliota,niin kannattaa taitella pienet reunat samalla. Varsinkin lohikalasta tirskuu nesteitä reilusti,niin ei valu pelliltä rasvat pöntön pohjalle. Tossa olis Muurikalle kehittämisen paikka…vois rasvapellissä olla pienet kantatut reunat ympäriinsä.
Hyviä vinkkejä, kiitos! :)
Mekin laitamme muutaman sokeripalan ja pari pientä katajanoksaa makua ja väriä antamaan. Myös suihkutamme ritilöille Muurikan paistosprayta niin kalat, tavat varsinkin lohifileet luistavat helposti ritilältä.
Kiitos vinkeistä, täytyykin ostaa tuota paistosprayta, en tiennyt sellaista olevan olemassakaan :)